ŠTA TREBA ZNATI PRILIKOM KUPOVINE PRVOG BICIKLA?

  • Datum objave: 11/04/2019

POZOVITE

Kupovina novog bicikla je često veoma stresan zadatak. Prilikom kupovine se treba poprilično angažovati i istražiti tržište, upoznati se sa celokupnom ponudom modela i cena, a sve to zahteva dosta utrošenog vremena. Ipak, postavlja se i najvažnije pitanje: kako odabrati pravi bicikl?

KUPOVINA PRVOG BICIKLA

Živimo u periodu kada je, praktično, sve dostupno na klik. Ipak, umesto da stvari u nekom smislu budu jednostavnije, stiče se utisak da je zapravo obrnuto! Ponuda je raznolika, postoji dosta brendova i modela koji se razlikuju po cenama i klasama, specifikacijama, karakteristikama itd. i čini se veoma teško napraviti pravi izbor.

 

Kada je u pitanju izbor bicikla, neretko važi ona izreka koliko para - toliko muzike, ali situacija nije uvek tako jednostavna. Ukoliko ne pripadate onima kojima cena ne igra presudnu ulogu, zaista se treba pažljivo posvetiti i odabrati, kako bi dobili maksimum za uloženi novac.

 

Krenimo redom.

OSNOVNI KRITERIJUMI PRILIKOM KUPOVINE BICIKLA

1. Budžet / Cena

Pametno je da u samom startu odredite budžet i postavite neku granicu, posebno ukoliko kupujete prvi bicikl i nemate neku predstavu ili veliko prethodno iskustvo o tome. Time ćete značajno pojednostaviti i suziti izbor prilikom odabira Vašeg primerka, a ujedno uštedeti i sopstveno vreme.

 

Naravno, nemojte odmah gledati samo i isključivo najjeftinije modele, jer kod njih se često koriste "no name" komponente ključnih delova (npr. centralni pogon, ram, kočnice, menjači) koji se relativno često kvare, zahtevaju održavanje i brže propadaju.

 

Opet, ne treba ići ni u drugu krajnost, već treba biti umeren u izboru.

2. Veličina Rama / Točkova

Najvažnija karakteristika bicikle je njegova veličina. Premali ili preveliki bicikl znači samo jedno: neudobna vožnja. Vodite računa da odaberete bicikl prema svom ili prema uzrastu osobe za koju bicikl kupujete.

 

Na internetu možete pronaći različite kalkulatore (npr. Bicycle Frame Size Calculator), koji uzimaju u obzir tip/model bicikla, visinu i dužinu ekstremiteta (nogu), na osnovu kojih se može odrediti optimalna veličina rama, odnosno točkova.

 

Kada odredite veličinu, savetujemo Vam da probate i za jedan broj veći, odnosno manji ram, čisto da bi ste osetili razliku i procenili na osnovu ličnog osećaja šta Vam najviše odgovara.

 

Probna vožnja u praksi ne može se zameniti ni sa jednim (orijentacionim) proračunom, tako da je veoma važno da veličinu odredite prema onome što Vama najviše odgovara.

3. Tip / Model

Postoje brojni tekstovi koji se bave vrstama i podelama bicikala prema nameni, dizajnu, a najpopularniji su BMX, Mountain Bike, Road / Trekking, Hibridni i City bicikli.

 

Ovo je zaista opširna tema o kojoj ćemo pisati nekom drugom prilikom, ali neretko se kupci opredeljuju samo ili prvenstveno na osnovu izgleda samog bicikla (jer izgled prodaje robu), a ne na osnovu konkretne namene i uslova u kojima će se taj bicikl voziti.

 

Trudite se da bicikl birate prema uslovima i stilu vožnje tj. gde i kako ćete isti voziti, a manje brinite o njegovom spoljašnjem izgledu!

4. Sedište

Ovaj detalj se često previđa prilikom kupovine, verovatno iz razloga što je sedište relativno lako zameniti drugim. Ipak, treba obratiti pažnju da sedište bude kvalitetno, anatomski i udobno. Posebno za duže vožnje od 15-30 minuta, kada loše sedište uživanje i avanturu pretvara u pravu noćnu moru!

 

Sedište ne utiče samo na izgled i cenu bicikla, već diretkno na Vaše zdravlje, pa posebno povedite računa prilikom kupovine.

 

Danas, srećom, postoje relativno jeftina i kvalitetna sedišta, već u cenovnom rangu od 1000 do 2000 dinara (10 ~ 20 EUR) mogu se kupiti vrlo udobni solidni primerci, prema izboru i nameni.

5. Broj Brzina / Suspenzije / Dodatna Oprema

Ovo su parametri koji mnogi kupci-početnici prvo gledaju, iako nisu najvažniji i presudni po našem skromnom mišljenju. Da, naravno, svakako da je 24-brzinac "bolji i brži" od 18-brzinca ili 21-brzinca, ali taj broj sam po sebi ne znači mnogo.

 

Značajnije je ko je proizvođač menjača, model odnosno način izvedbe, kvalitet itd. od samo broja brzina.

 

Slična situacija je i sa suspenzijama ("amortizerima"), kod kojih postoje razlike u cenovnim razredima, performansama, doprinose dodatnoj povećanoj masi bicikla itd.

 

Što se tiče kočnica, disk kočnice su, po pravilu, rezervisane za skuplje modele, dok se V-Brake češće susreću. V-Brake kočnice su pogodnije za početnike, jer je kočenje postepeno i dozirano, u zavisnosti od toga koliko jako pritiskate ručke kočnica. Disk kočnice pritiskaju celu površinu točka, kočenje je gotovo trenutno i intenzivno.

 

Dodatna oprema u vidu svetlosne i zvučne signalizacije spada u osnovne (trebalo bi i obavezne), dok se drugi dodaci (korpe, blatobrani, brzinomeri, rukavice, ručke, "rogovi" itd.) obično naknadno dokupljuju i ugrađuju. I u ovom slučaju važi ono muzičko poređenje sa početka priče.

6. Brend

Marka, odnosno ime proizvođača bicikla i opreme smo namerno ostavili za sam kraj. Ukoliko ste iskusan biciklista, verovatno već imate izgrađeno određeno mišljenje i afinitete prema pojedinim proizvođačima u odnosu na druge.

 

Među najpoznatijim svetskim proizvođačima delova i opreme spadaju Shimano, SRAM, Campagnolo, Vuelta itd. dok su proizvođači bicikala Giant, Scott, Cannondale, GT, Trek / Villiger, Specialized, Merida, Peugeot, Suzuki, Panasonic, Yamaha itd.

 

Zastupljenost brendova i modela zavisi od tržišta i nije uvek lako pronaći model koji tražite.

 

Međutim, ukoliko ste početnik koji kupuje svoj prvi ozbiljniji bicikl - imena, fabričke oznake i brojevi Vam neće previše značiti, posebno ne ukoliko tek posle shvatite da ste napravili pogrešan izbor.

 

Zbog toga se nemojte previše opterećivati ovim podacima, već gledajte druge važnije parametre o kojima smo prethodno pisali.

ZAKLJUČAK

Da rezimiramo, prilikom kupovine bicikla, posebno prve bicikle, potrebno je obratiti pažnju na veličinu rama i točkova, zatim generalno model koji Vam najviše leži, da bude udoban, da se prijatno osećate u toku vožnje i da, naravno, bude prilagođen uslovima i stilu kojim ćete voziti.

 

Ne treba se opterećivati brendovima, naravno, sve u skladu sa Vašim mogućnostima i cenovnoj klasi koju želite ili možete da priuštite.

 

Na samom kraju, ono što smo naveli do sada, jeste da obavezno probate bicikle, da ih osetite kako leže, jer ni jedna specifikacija niti oznaka Vam to ne mogu verno dočarati.

 

Srećno!

Vaš IRON BIKE